Skoči na glavno vsebino

Eduroam

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna šola Cirila Kosmača Piran (s podružnico Portorož) nudi možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem.

 

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in uporabnikom omogoča gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole in osnovne šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci, dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj OŠ Cirila Kosmača Piran dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Ljubljani ali Mariboru oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje. Vsi uporabniki s priklopom na omrežje sprejemamajo pravila dopustne uporabe!

 

2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, tablico, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11 a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

Za uspešno priključitev v brezžično omrežje morate imeti  tudi veljavno uporabniško ime v domeni oskosmac.si.

Oblika uporabniškega računa: ime.priimek@oskosmac.si

 

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za priklop v eduroam omrežje najdete na strani Arnes.
Lahko pa si pomagate tudi s prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT

Za uspešno prijavo v omrežje Eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji. Delavci šole uporabite obstoječe uporabniško ime, ki ga imate v domeni oskosmac.si, v obliki ime.priimek@oskosmac.si oz. zaprosite za dodelitev pri kontaktni osebi.

 

4. Pomoč in kontaktna oseba

Kontaktna oseba: Dejan Bogdanov, računalniški center

 

(Visited 252 times, 1 visits today)
Dostopnost