Skoči na glavno vsebino

70. obletnica prve slovenske šole v Piranu

Drage učenke, dragi učenci!

Epidemija koronavirusa nam je preprečila slavnostno prireditev ob tako pomembnem jubileju kot je 70. obletnica prve slovenske šole v Piranu. Odločili smo se, da bomo prireditev prestavili na konec šolskega leta.

Kljub izobraževanju na daljavo bomo v sredo, 25. novembra 2020, izpeljali dan dejavnosti na temo zgodovina naše šole. Spoznali boste, kakšna je bila šola nekoč.

Utrinek iz šolske kronike:

»Šola je bila ustanovljena leta 1950 kot izobraževalno zavetje za vojne sirote, otroke brezdomce, žrtve grozot vojne in slabih socialnih razmer iz bližnjega doma v Portorožu. Ko se je Mladinski dom iz Portoroža preselil v Piran, se je poverjeništvo za prosveto odločilo, da odpre dvorazrednico. Do tedaj je v mestu obstajala le italijanska osnovna šola, zato so slovenski starši začeli vpisovati svoje otroke v slovensko šolo. Z odprtjem šole so olajšali neprimernosti okrog prevažanja otrok s tramvajem iz Pirana v portoroško šolo, saj so otroci izgubljali s prevozom veliko časa. Šola je delovala na več lokacijah: v sedanji občinski stavbi in v ribiški šoli. Ribiška šola je delovala v prostorih, kjer je danes srednja zdravstvena šola (v samostanu sv. Frančiška). Višji pomen zamisli, ustanoviti slovensko šolo v Piranu je bilo tudi zbližanje slovenske in italijanske mladine, ker le v spoznavanju drug drugega in v skupnem delu je mogoča enotnost in sožitje.« Tako je v šolsko kroniko leta 1950 zapisala učiteljica in ravnateljica gospa Ludovika Kalan.

Veliko več pa boste izvedeli na povezavi

Ravnateljica Zlata Milič

(Visited 573 times, 1 visits today)
Dostopnost