Skoči na glavno vsebino

World War Two: our shared history

Mednarodni eTwinning projekt
2. SVETOVNA VOJNA – NAŠA SKUPNA ZGODOVINA

Piran, julij 2014

OŠ Cirila Kosmača Piran je tudi letos sodelovala v različnih eTwinning projektih (eTwinning je Skupnost evropskih šol). Skozi mednarodne projekte se učenci povezujejo z vrstniki iz drugih držav, izmenjujejo in poglabljajo svoja znanja na različnih področjih in se učijo pravilne uporabe informacijskih in komunikacijskih tehnologij, saj eTwinning omogoča uporabo spletnih učilnic.
Eden od projektov ima naslov 2. SVETOVNA VOJNA – NAŠA SKUPNA ZGODOVINA. V projektu sodelujejo še šole iz Velike Britanije, Irske, Norveške, Italije, Poljske in Francije.
ww2_1Cilji projekta so predvsem spoznavanje evropske zgodovine, iskanje informacij o 2. svetovni vojni v naši deželi in izmenjava znanj z vrstniki iz drugih evropskih držav. Projekt je tudi odlična priložnost za medgeneracijsko sodelovanje, predvsem skozi različne dejavnosti, kot so pogovori s starejšimi osebami, ki so doživljale otroštvo ali mladost v času vojne.
V sklopu projekta nas je obiskala naša nekdanja učiteljica, gospa Tončka Senčar. Učencem od 1. do 5. razreda je pripovedovala o štirih letih svojega otroštva, ki jih je preživela v štirih delovnih taboriščih v Šleziji. Gospa Tončka je otrokom pokazala svojo svetinjico s številko, ki jo je nosila v taborišču in fotografije ter dokumente iz tega obdobja. Učencem je pripovedovala o svojih spominih na vojno in odgovarjala na njihova številna vprašanja.
ww2_2Tončka se je rodila leta 1935 v vasi Zgornji Obrež pri Artičah blizu Brežic. Imela je še dva brata. Leta 1941 so v vas prikorakali Nemci in vse vaščane odpeljali v delovna taborišča v Šlezijo.
Kljub vsem strahotam vojne se je Tončkina zgodba srečno končala. Vsa družina se je vrnila v rodno vas, kjer so obnovili svojo kmetijo. Tončka se je pridno lotila šole in postala učiteljica. Pri iskanju službe jo je pot zanesla v Piran, kjer živi že skoraj 60 let.
Tončka je pred nekaj leti obiskala vsa štiri delovna taborišča, ki so za vedno zaznamovala življenje njene družine.
Danes je Tončka upokojena učiteljica, ki svoje življenjske izkušnje deli z mladimi. Hvaležni smo ji, da jih je delila tudi z nami.
Projekt je v Veliki Britaniji in na Poljskem prejel eTwinningovo nagrado za kvaliteto.

ww2_3

Zapisala:
Mojka Mehora Lavrič, koordinatorica projekta


Projekt smo na šoli izvajali več mesecev, predvsem s 5. razredi, v določene faze projekta pa so bili vključeni vsi učenci razredne stopnje ter devetošolci.
V projektu so sodelovale še šole iz Anglije, Poljske, Italije, Francije, Norveške in Irske. Vsi naši prispevki so sedaj zbrani na 103 straneh dolgi e-knjigi, ki jo lahko prelistate na spodnji povezavi:

UE_quality_label

 

(Visited 103 times, 1 visits today)
Dostopnost