Skoči na glavno vsebino

Cilj UNESCO projekta naše šole v šolskem letu 2020/21 je s svojim vzorom poskusiti v družbi in pri vsakem posamezniku prebuditi odgovoren odnos do okolja in soljudi ter odgovorno ravnanje do dobrin.

Pri predmetu družba smo spoznali, da smo za našo naravo odgovorni vsi.

Razmišljali smo, kako lahko tudi sami vplivamo na zmanjševanje onesnaževanja okolja.

Spoznali smo cilje trajnostnega razvoja:

  • zadovoljiti naše potrebe, ne da bi pri tem ogrozili zadovoljevanje potreb tistih, ki bodo živeli za nami,
  • da bi bile vsem ljudem na Zemlji zagotovljene osnovne potrebe,
  • spremeniti naš odnos do okolja.

Odločili smo se stopiti v stik z dobrodelnim društvom Palčica Pomagalčica in vprašali predsednico društva Lariso Štoka, kaj vse zbirajo. Povedala nam je, da za otroke v stiski potrebujejo poletna otroška oblačila ter da zbirajo knjige za projekt Knjigobežnice. Denar za otroke v stiski zbirajo tudi s prodajo rabljenega papirja in zamaškov.  Stopili smo skupaj in se odločili sodelovati in pomagati.

Od doma smo prinesli veliko knjig, ki jih nismo več potrebovali.

S starši smo pobrskali po naših omarah in v šolo prinesli oblačila, ki smo jih prerasli. Ogledali smo si video posnetek Kam gredo odpadki in se pogovorili, kaj še lahko sami naredimo za naš planet.

Odločili smo se, da za društvo Palčica Pomagalčica zberemo čimveč papirja in tako ohranimo kakšno drevo. Da bi za našo akcijo izvedelo veliko ljudi, smo izdelali in fotokopirali letake, ki smo jih razdelili sosedom in ostalim krajanom. Izdelali smo tudi plakate in postavili zbirno mesto, kjer so nam tudi drugi občani lahko prinašali papir.

Tudi osebno smo šli do hotelov in lokalov in jih prosili, da zbirajo zamaške.

Za društvo smo zbrali veliko stvari, ki sta jih prišli iskati Larisa Štoka in Katarina Podgajski. Povedali sta nama zgodbo o nastanku društva, o dečku Krisu ter nam pokazali Zlato jabolko navdiha, ki ga je Larisa prejela od predsednika države leta 2019. Podarili smo ji skodelici z imenom in logotipom društva, mi pa smo dobili plastenke za vodo.

Poleg tega, da smo v tem šolskem letu spoznali, kako lahko sami prispevamo k čistejšemu okolju, smo spoznali predvsem to, da skupaj zmoremo veliko več!

Ingrid Ješelnik

(Visited 588 times, 1 visits today)
Dostopnost